TAICHI JIGU

NAME: RECONSTRUCTION OF AN ANCIENT ARCHITECTURE;
LOCATION: HANGZHOU CITY;
AREA: 156 SQURE METERS;
YEAR OF COMPLETION: 2016;
MATERIALS: GREYISH “GOLDEN TILES”, GRANITES AND BAMBOO FIBRE COMPOSITES.

The Hui-style historic building was once monolithically moved to the current spot. It had first been built as a “Xuan”, and this Chinese format of veranda means the interior is bright with daylight let through tall large side openings. The rafters and beams were lavishly ornamented to give it an imposing appearance.

The main thoughts behind this reconstruction project revolve around establishing the right relationship between the past and the present.

Before relocation, construction works began with digging out an underground chamber fitted out with air-conditioners and vented through outlets above the ground. Light fittings are designed to avoid intruding on the aesthetics of the wooden decors under the ceiling, and keep the historic charm intact. At the same time, glass curtain walls and bamboo grids constituting the southern and northern facades strike a balance between indoor privacy and a least obstructed view of the outside landscape.

According to the layout of columns, the interior is separated into four spaces: the Poetry, Calligraphy & Painting, the Qin, Go and Incense, the Arts of Tea and Taichi; and different furniture sets are placed to echo with their respective functions.

The design language is one of “semi-detachment”. It shows respect for, and strives to preserve, the historicness of the building while affording its contemporary dwellers necessary functions and comfort.